pranzuldincaserola.ro logo

Maramureșul, un adevărat tărâm gastronomic desprins din basme

romania

Regiunea Maramureșului se lasă dezvăluită tuturor precum o carte de povești. De la oamenii primitori și până la arhitectura locală, în combinație cu natura, totul devine un amalgam plăcut și surprinzător. Acolo, locuitorii au reușit să păstreze un stil de viață extrem de liniștit și pașnic, el reflectându-se în atmosfera generală din acea regiune.

Un element important în cultura maramureșeană este multitudinea de tradiții, care se păstrează cu sfințenie până în prezent. La fiecare sărbătoare sau eveniment important din sate, toată lumea îmbracă costumele tradiționale. De asemenea, în cadrul fiecărei sărbători, toate bucătăresele pregătesc bucate alese, cărora li se alătură întotdeauna un pahar de horincă. Desigur, fiecare componentă a Maramureșului contribuie la tabloul său general, ce face din această regiune cea mai frumoasă zonă din România. În continuare, veți putea citi mai multe despre arta culinară specifică regiunii.

Mâncarea maramureșeană, artă gastronomică

Deoarece Maramureșul în sine este un colaj alcătuit din diferite părți, așa este și bucătăria sa. Mâncărurile tradiționale îmbină elemente nu numai din bucătăria românească, dar și din cea vestică, săsească, chiar și maghiară. Primul element care stă la baza acesteia este cu siguranță ciorba sau zeama, urmând ulterior mâncăruri precum tocănițe, gomboți și chiar celebrul balmoș. Desigur, pentru a păstra de fiecare dată autenticitatea locului, Institutul Național al Patrimoniului acoperă toate ariile regiunii, de la arhitectură la cultură.

Deși bucătăria maramureșeană nu este una complexă sau sofisticată, ea este sinceră și delicioasă. De asemenea, aceasta se bazează pe utilizarea extrem de ecologică a materiei prime, fiind utilizate în exclusivitate ingrediente produse local. În cadrul fiecărei gospodării, există acum câte o stână, pentru ca proprietățile să aibă permanent acces la produsele lactate. În special, acestea sunt realizate din laptele de oaie. Cele mai consumate produse sunt în special urda și cașul, 2 tipuri de brânză.

Din păcate, regiunea este poziționată într-o zonă predominant muntoasă, cu o climă care nu permite creșterea și întreținerea cerealelor precum grâul. Din acest motiv, oamenii s-au adaptat încă de pe vremuri, reușind astfel să cultive porumbul. Din porumb, oamenii au început să utilizeze făina din mălai, utilizând-o în continuare în mâncăruri. De asemenea, porumbul nu este folosit numai pentru făină, dar și pentru a realiza mămăligă sau pâine, colaci și alte specialități.

Fiind parte din istoria locală, bucătăria ocupă un loc de onoare în sufletele locuitorilor. Astfel, ea devine un ritual important, în cazul ocaziilor speciale precum nunțile, botezurile sau înmormântările. Astfel, chiar și pentru o întâlnire, maramureșenii pun foarte mult accent pe mâncarea pe care o pregătesc de fiecare dată. În cadrul obiceiurilor maramureșene, cea mai importantă masă este micul dejun, care este unul consistent și care pregătește locuitorii pentru ziua de lucru.

Cele mai îndrăgite mâncăruri maramureșene

În cazul unei vizite sau călătorii în Maramureș, experiența culinară este cea mai importantă. Deoarece locuitorii pun accent pe bucătăria și alimentele lor, masa este un loc nu numai de mâncat, dar devine în același timp un nucleu social. Astfel, prin experiența bucatelor tradiționale, se pot descoperi obiceiurile, cultura și datinile care se transmit din generație în generație.

Gastronomia poate fi un conector puternic între oamenii din diferite regiuni sau zone, astfel încât maramureșenii au excelat această artă, devenind oameni extrem de primitori și calzi. Unele dintre cele mai populare rețete care se pot încerca în această zonă rămân totuși:

  • Supa de porumb cu brânză. Așa cum a fost precizat anterior, în cazul maramureșenilor, cereala de bază rămâne în prezent porumbul. Din această cauză, locuitorii au trebuit să fie inventivi și să aducă în gastronomie rețete noi, în care să utilizeze materia primă pusă la dispoziție. Această combinație neobișnuită oferă superi o aromă dulce, care este contrastată de brânza rece adăugată la final. Una din tipurile de brânză utilizate în această rețetă este cașcavalul, care poate fi ras deasupra.
  • Gomboții cu prune. Gomboții sunt de fapt faimoasele găluște, doar că de data aceasta ele devin elementul principal din farfurie. În celelalte zone ale țării, găluștele sunt de obicei realizate cu griș și puse în supele de pui sau de legume, ele devenind astfel doar un alt element într-o rețetă mare. Maramureșenii transformă astfel găluștele într-un desert delicios, umplut cu prune, fiert și trecut printr-o combinație de alune, pesmet și zahăr caramelizat.
  • Gulașul. Deși este o mâncare specific ungurească, maramureșenii au fost influențați și au preluat rapid această rețetă. În cazul acestora, gulașul este pregătit la un ceaun mare, unde se înlocuiește carnea de vită cu cea de miel sau oaie. În compoziția sa se pot regăsi diverse legume, precum cartofi, roșii, ciuperci și chiar și varză. La sfârșit, mâncarea va avea o componență groasă, precum a unui sos.

Bucătăria în Maramureș reprezintă un moment de fericire, unde locuitorii își desăvârșesc apartenența culturală. Pe lângă peisajele provenite dintr-o altă lume, arhitectură și meșteșugul artiștilor locali și bucuria din sufletele oamenilor, toate se întrunesc în cadrul mesei. Maramureșenii sunt un neam extrem de iscusit în arta culinară, reușind astfel să își creeze o identitate prin elementele ei distincte.