pranzuldincaserola.ro logo

Celebrul cazinou în Constanța din România: o parte din patrimoniul cultural al Europei

constanta

Multe orașe din întreaga lume sunt renumite pentru o clădire sau un monument – New York cu Statuia Libertății sau Opera din Sydney. Când ne gândim la Constanța, capitala maritimă a României, facem aceeași asociere cu celebrul Cazinou pe malul mării. O perioadă foarte îndelungată, această clădire a fost uitată și pustie și nimeni nu-și putea imagina strălucirea ei din trecut. Vom afla aici care este povestea lui.

Cazinoul din Constanța – Începuturile

La mijlocul secolului al XIX-lea, la Constanța, exista o clădire publică unde bogații se adunau să joace, să discute și să citească publicații străine. Această clădire purta numele Kürsaal, cuvânt preluat din limbă germană, care înseamnă sală de relaxare. Tot în acest loc se organizau baluri, spectacole și diferite activități culturale.

În 1890, au început primele discuții despre construirea unei clădiri mai mari. Primul, care a venit cu această idee, a fost căpitanul Constantin Creanga – fiul scriitorului Ion Creanga și tatăl arhitectului Horia Creanga. Întâmplarea face că în urma unor furtuni puternice, clădirea a fost distrusă și a fost construită a două versiune a cazinoului, însă tot din lemn.

Varianta actuală a cazinoului din Constanța

În anul 1904 a început constricția unei clădiri masive pe care o cunoaștem și astăzi. După mai multe discuții, arhitect a devenit Daniel Renard, jumătate român, jumătate elvețian, care a fost influențat de stilul arhitectural „art nouveau”. La 15 august 1910, regele Ferdinand a deschis oficial Cazinoul. Interesant este faptul că aproximativ 100 de ani după deschiderea primului cazinou din cărămidă și mortar în România au apărut și primele top cazinouri online, despre care puteți citi pe www.cazinouri.info.

Soarta a intervenit din nou și rolul clădirii a fost schimbat. În timpul Primului Război Mondial, Cazinoul a fost transformat de Crucea Roșie într-un spital. În timpul bombardierilor orașului, clădirea a fost deteriorată, însă în anul 1917, Cazinoul și-a deschis din nou porțile, iar arhitectul Daniel Renard a mai adăugat câteva elemente.

O altă schimbare a intervenit la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, și anume, clădirea a devenit sediul germanilor. După această perioadă, comuniștii, care au venit la putere, au decis să transforme cazinoul în Casa Culturală a Sindicatelor.

Cazinoul astăzi

La sfârșitul secolului XX, Cazinoul a fost uitat. În anul 2013, Comisia Europeană a acordat 10 milioane de euro pentru a sprijini restaurarea acestei clădirii emblematice pentru orașul Constanța și pentru România. Abia în anul 2019, guvernul României a început renovarea clădirii ca un monument cultural. Cazinoul Constanța este în prezent închis publicului, deoarece lucrările de construcție continuă.

Mai mult despre arhitectura Cazinoului

Stilul și arhitectura Cazinoului au trecut prin mai multe perioade până a ajuns la clădirea pe care o cunoaștem astăzi. Construcția clădirii a fost însoțită de multe critici din partea presei locale. A fost descrisă ca o casă de groază decorată sau un monument de prost gust. Această părere a fost susținută până la o altă furtună, care l-a distrus, deoarece a fost construit integral din lemn.

După ce a fost ridicat a doua oară, acum cu materiale mult mai rezistente, Cazinoul Constanța a urmărit stilul modern la acea vreme – art nouveau. Costul întreținerii a fost mare ceea ce dus la oficializarea jocurilor de noroc în anul 1911, pe 15 martie. Sălile repede au fost redecorate și echipate cu 2 mese de biliard și 7 mese de cărți.

Vestea s-a răspândit repede în toata Europa și Cazinoul a devenit unul dintre cele mai populare locuri de divertisment. Decorul conținea covoare foarte scumpe, sfeșnice frumoase, pereți decorați uimitor, iar mobilierul era special ales pentru a se potrivi la acest stil. Celebrități din întreaga lume veneau în taină, atrași de fiorul jocurilor de noroc și lux.

Originea numelui cazinoului

Noi cunoaștem această clădire drept Cazinoul din Constanță, însă nu acesta a fost numele clădirii în toți acești ani. S-a numit în mai multe moduri în funcție de epoca în care a fost folosit. În anii 1880 – 1891, perioada timpurie a cazinoului, era denumit Cazino Kursaal – un loc de odihnă și relaxare.

De-a lungul istoriei sale, clădirea, indiferent de funcția sa, poate fi recunoscută pur și simplu Cazinoul din Constanța, atât în toată România, cât și în Europa. Clădirea este recunoscută cu stilul ei aparte precum și sentimentul romantic pe care îl oferă poziționarea acesteia pe malul Mării Negre.

Concluzii

În anul 2007, cazinoul a fost concesionat pentru 49 de ani grupul Israelian Queen. În anul 2019, cazinoul din Constanța a devenit scena mai multor concerte, precum și decor pentru diferite filme și seriale. În anul 2021, Cazinoul a găzduit GREENWEEK. Scopul evenimentului a fost educația și informarea despre reducerea deșeurilor marine. Clădirea a fost aleasă pentru acest eveniment pentru a atrage și mai multă atenția asupra acestei probleme majore. Următorii ani ne vor arăta care va fi destinul Cazinoului, însă cert este că aceasta este clădirea emblematică a Constanței.